Varsam ombyggnad

Reparation och ombyggnad i lägenheterna i vårt hus är både naturligt och ibland nödvändigt. Vi vill dock att du alltid anmäler ingrepp i lägenheten till styrelsen. Se blankett nedan. Anledningen är att vissa ingrepp påverkar gemensamma utrymmen och kan bli kostsamma för dina grannar om de inte utförs på rätt sätt. 

 Här har vi sammanfattat de regler som gäller vid renovering/ombyggnad av eller arbeten i lägenheter som tillhör bostadsrättsföreniningen Paris 1880. Reglerna skall ses som ett komplement till föreningens stadgar.

Längst ned på sidan finns en blankett du skall fylla i och lämna till styrelsen när du skall vidta ombygnad eller renovering i din lägenhet. 

Medlemmar i Brf Paris 1880 får ej påbörja ombyggnationer eller större renoveringar utan att föreningens styrelse har informerats om omfattningen och lämnat sitt medgivande.

Det åligger den enskilde medlemmen att:

  • Kontrollera om planerade åtgärder kräver bygglov eller bygganmälan hos Stadsbyggnadskontoret. Samt tillstånd för uppställning av container eller sk big-bags på gatan hos rätt myndighet.
  • Själv stå för de kostnader som vår fastighetsskötare kan komma att fakturera för assistans med vattenavstängning eller andra uppdrag. Vid vattenavstängning ska meddelande anslås på anslagstavlan, samt informationslapp till respektive medlem och hyresgäst senast 10 dagar innan. Dag och tid för vattenavstängning ska meddelas.
  • Informera grannar om planerade renoveringsarbeten samt anslå meddelande på föreningens anslagstavla i trapphuset.
  • Informera om på vilka datum och tider som arbeten kommer att utföras samt vem (du själv eller din entreprenör) grannar och lokalhyresgäster kan kontakta vid eventuella frågor.
  • Särskilt informera grannar och lokalhyresgäster om renoveringen/ombyggnationen kräver bilnings- och/eller omfattande borrningsarbeten. Av informationen skall det klart framgå datum för dessa arbeten samt vid vilka tidpunkter på dagen dessa arbeten kommer att utföras.
  • Täcka golv i gemensamma utrymmen såsom trapphus och i hiss samt att dagligen städa i gemensamma utrymmen under den period arbetena pågår. Vänligen var extra försiktig när du transporterar byggnadsmaterial i hissarna, samt att inte transportera för höga saker som når hisstaket, detta kan orsaka hisstopp. Var också extra försiktig med väggarna i entrén som är handmålade/marmorerade, och därmed svåra att återställa.
  • Fortlöpande forsla bort rivnings- och byggnadsmaterial samt eventuellt emballage.
  • Inte spika, borra eller utföra andra arbeten som orsakar störande ljud klockan 20:00-07.00 på vardagar samt 20:00-10:00 på helgdagar.
  • Förse styrelsen med underlag på att den/de som ska utföra renoveringsarbeten har F-skattesedel, försäkring som även omfattar föreningens gemensamma utrymmen vid skada, samt behörighet/certifiering för våtrum (ex BKR, Säker Vatten) och elarbeten (behörig elektriker/elsäkerhetsverket). Kontakta ditt försäkringsbolag om du är osäker på vilka behörighetskrav som ställs för utförande innan arbetet påbörjas, eller kontakta styrelsen.
  • Säkerställa så att inget byggmaterial förvaras i gemensamma utrymmen och att byggavfall bortforslas skyndsamt.
  • Efter slutförd renovering, ska en städning utföras av medlemmen eller av medlemmen anlitad städfirma. Städningen syftar till att återställa éntre (golv, väggar inredning), hiss och trapphus som smutsats ned vid renoveringen.

Detta gäller om ovanstående regler inte följs:

  • Boende som inte följer reglerna skall till bostadsrättsföreningen utge ersättning för bortforsling av gods som tillhör den boende samt byggnadsmaterial och/eller emballage från fastighetens allmänna utrymmen, gården eller soprum.
  • Boende som inte följer reglerna skall till bostadsrättsföreningen utge ersättning för städning av gemensamma utrymmen om städning ej genomförs enligt ovan. 
  • Återställa eller ersätta för skador som uppstått i gemensamma utrymmen, eller andra boende.